Barion Pixel

Blog

Az első tavaszi vizsgálat
2013-02-19 09:14
A méhészkedés legfontosabb kérdése, hogy a méhek hogyan vészelték át a telet. A méhészek az első adandó alkalommal igyekeznek megvizsgálni az állományt.

Ilyentájt ez a vizsgálat csak futólagos, éppcsak kinyitjuk a kaptárt hogy rájuk nézzünk. Még nincs olyan meleg, hogy nyitva hagyjuk percekig. Megállapítjuk, mennyire népesek a családok.

 

Február 16-án szombaton szépen repültek több órán át a méhek, így lehetőség adódott annak megállapítására, mire számíthatunk idén. A méhészkedés legfontosabb alappillére a jó méhállomány, enélkül semmi esély jó termésre. A vizsgálat jelentősége óriási, legalábbis lelkünk megnyugtatásának szemtpontjából.

 

7 fokot mutatott a hőmérő de tűzött a nap, amikor elkezdtek szállingózni a méhek. Ilyenkor kiürítik bélsarukat, kicsit körülnéznek, esetleg vizet gyűjtenek a fiasításhoz. Fél óra múlva már tömegesen repültek, másodpercenként ugrottak ki-be a méhek a kijárón. Szinte melege lett az embernek a napsütéstől. A méhek békések voltak, valószínűleg őket is eltölti ilyenkor a boldogság a hosszú bezártság után. 

 

Néhány tucat családot felnyitottunk több telephelyünkön. Egy kis füsttel leptük meg őket a szigetelés bontásakor. Ilyenkor az sem baj ha felrepülnek, az inkább csak akkor probléma ha dermesztő hideg van, ami a méhegyednek puszulást jelent odakinn.

 

Első ránézésre a legtöbb család jó közepes erősségű, de van persze nagyon népes és gyengébb is. Az arányokat tekintve nagyjából megőrizhetjük a betelelt családszámot tavaszi indulóként. A gyengéket majd kiegyenlítjük az erősebbekkel, a közepesek maguktól feljönnek, így ez a része már adott a termeléshez. Jó lesz végre turkálni a kaptárakban!

 

Címkék: tél, február
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Cserényi István 2013-04-21 19:27
Mennyire másnak tűnt a helyzet februárban!
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.