Blog

Az első tavaszi vizsgálat
2013-02-19 09:14
A méhészkedés legfontosabb kérdése, hogy a méhek hogyan vészelték át a telet. A méhészek az első adandó alkalommal igyekeznek megvizsgálni az állományt.

Ilyentájt ez a vizsgálat csak futólagos, éppcsak kinyitjuk a kaptárt hogy rájuk nézzünk. Még nincs olyan meleg, hogy nyitva hagyjuk percekig. Megállapítjuk, mennyire népesek a családok.

 

Február 16-án szombaton szépen repültek több órán át a méhek, így lehetőség adódott annak megállapítására, mire számíthatunk idén. A méhészkedés legfontosabb alappillére a jó méhállomány, enélkül semmi esély jó termésre. A vizsgálat jelentősége óriási, legalábbis lelkünk megnyugtatásának szemtpontjából.

 

7 fokot mutatott a hőmérő de tűzött a nap, amikor elkezdtek szállingózni a méhek. Ilyenkor kiürítik bélsarukat, kicsit körülnéznek, esetleg vizet gyűjtenek a fiasításhoz. Fél óra múlva már tömegesen repültek, másodpercenként ugrottak ki-be a méhek a kijárón. Szinte melege lett az embernek a napsütéstől. A méhek békések voltak, valószínűleg őket is eltölti ilyenkor a boldogság a hosszú bezártság után. 

 

Néhány tucat családot felnyitottunk több telephelyünkön. Egy kis füsttel leptük meg őket a szigetelés bontásakor. Ilyenkor az sem baj ha felrepülnek, az inkább csak akkor probléma ha dermesztő hideg van, ami a méhegyednek puszulást jelent odakinn.

 

Első ránézésre a legtöbb család jó közepes erősségű, de van persze nagyon népes és gyengébb is. Az arányokat tekintve nagyjából megőrizhetjük a betelelt családszámot tavaszi indulóként. A gyengéket majd kiegyenlítjük az erősebbekkel, a közepesek maguktól feljönnek, így ez a része már adott a termeléshez. Jó lesz végre turkálni a kaptárakban!

 

Címkék: tél, február
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Cserényi István 2013-04-21 19:27
Mennyire másnak tűnt a helyzet februárban!
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: nyers propolisz; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.