Barion Pixel

Méhész szótár

Fiasítás

A méhanya petét rak a sejtekbe, ebből fejlődnek az egyedek. Minden sejtbe egy pete kerül. A pete 3-4 nap után kikel, következő fejlődési alakja a lárva, amit méhész-nyelven álcának hívunk. A petét és lárvát a dolgozó dajkaméhek látják el táplálékkal, önálló táplálkozásra nem alkalmas. A megfelelően ellátott lárva sejtjét a méhek viaszlappal fedik a 9. nap környékén. Az álca bábbá alakul, majd fejlődése végén kirágja magát a viaszfedelen, kikel. A pete, álca, báb és még nem kikelt méh együttesét fiasításnak nevezzük.

 

Nyitott fiasításnak hívjuk a még nem fedett szaporulati sejteket, fedett fiasításnak a viaszlappal fedettet. Avatatlan szem a fedett fiasítást és a fedett mézet összekeveri, de kis gyakorlattal könnyen megállapítható melyik melyik.

 

A fiasítás neveléséhez a hőmérsékletet 35 fok körül kell tartaniuk a méheknek, pár fokos eltérés már a fiasítás károsodását eredményezheti.

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.