Méhész szótár

Fiasítás

A méhanya petét rak a sejtekbe, ebből fejlődnek az egyedek. Minden sejtbe egy pete kerül. A pete 3-4 nap után kikel, következő fejlődési alakja a lárva, amit méhész-nyelven álcának hívunk. A petét és lárvát a dolgozó dajkaméhek látják el táplálékkal, önálló táplálkozásra nem alkalmas. A megfelelően ellátott lárva sejtjét a méhek viaszlappal fedik a 9. nap környékén. Az álca bábbá alakul, majd fejlődése végén kirágja magát a viaszfedelen, kikel. A pete, álca, báb és még nem kikelt méh együttesét fiasításnak nevezzük.

 

Nyitott fiasításnak hívjuk a még nem fedett szaporulati sejteket, fedett fiasításnak a viaszlappal fedettet. Avatatlan szem a fedett fiasítást és a fedett mézet összekeveri, de kis gyakorlattal könnyen megállapítható melyik melyik.

 

A fiasítás neveléséhez a hőmérsékletet 35 fok körül kell tartaniuk a méheknek, pár fokos eltérés már a fiasítás károsodását eredményezheti.

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet Budapestre melyet személyesen szállítunk ki, a legtöbb kerületbe ingyenesen.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz csepp; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.