Méz

A MÉZ EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAIRÓL

...szülőknek

A méz gyermekeknek az egyik leghasznosabb táplálék - viszont 1 éves korig csecsemőknek nem szabad mézet adni.
Az ember életének legfontosabb időszakában erősíti a szervezetet:

 • erősíti a csontokat;
 • a szívet;
 • betegségekkel szemben az ellenálló-képességet;


Gyermekkorban dől el, hogy merre fejlődik testünk - ilyenkor még javítható egy-egy testi hiba. A méz ebben segítséget nyújt, mert a gyermek egészséges testműködését biztosítja.
A gyermekkorban általánosan előforduló betegségek esetén pedig azonnal energiát ad, segíti a gyógyulást. Légúti megbetegedéseknél egészen egyedülálló módon gyógyít. Megöli a torokban levő baktériumokat, eltávolítja a gennyet, csökkenti a gyulladást. A gyermekek napi sérüléseire mézet vagy propoliszos mézet kenve, majd azt kendővel letakarva gyors gyógyulást érhetünk el.


...időseknek, betegeknek

Segíti a betegek gyógyulását:

 • a méz a gyenge szervezetűeknek, időseknek nagyon könnyen emészthető, könnyen hasznosítható;
 • a mézet propolisszal, virágporral kiegészítve egy-egy átfutó betegség gyógyulási idejét töredékére (!) csökkenti;
 • a méz gyors felszívódását kihasználva a fáradtságot érző, akár súlyos betegeknek, valamint dohányosoknak frissességet, energiát ad fél órán belül;
 • a fekvőbetegeknek, műtét után levőknek a méz nemcsak erőt ad, de az emésztést is elősegíti természetes úton; - baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt a méz a megfázásos, légúti megbetegedéseket máshoz nem hasonlítható módon kúrálja;
 • mézzel regenerálhatjuk a májat; - mézet fogyasztva erősíthető testünkben a méregtelenítés, a szívet és vérkeringést - alkoholbetegeknek, leszokóban levőknek is ajánlott;
 • természetes módon csillapítja a fájdalmat, leghatékonyabban propolisszal keverve.
 • A méz javítja a betegek étvágyát is;
 • Védi a húgyhólyagot, vesét, hasnyálmirigyet.;
 • javasolják gyomorfájás ellen;
 • a mézet szauna után használják bőrre kenve regenerálóként is. Selymessé, rugalmassá teszi a bőrt, használható narancsbőrre.

...ülőfoglalkozást végzőknek

Az ülőfoglalkozásúakat három módon segíti a rendszeresen fogyasztott méz:

 • az ülés következtében lelassult, beállt anyagcserét elindítja: enyhén hashajtó hatású, ami egyáltalán nem jelent hasmenést, csak egészséges, napi székletet, méregtelenítést. Ehhez a méz fogyasztható magában, vagy almával, körtével.
 • A szellemi munkában eltompult agyat rövid idő alatt kiválóan felfrissíti;
 • Az ülésben eltompult testet szinte azonnal energiával tölti fel.

 

...fizikai dolgozóknak, sportolóknak

A fizikai dolgozóknak és sportolóknak nagy segítségére lehet a méz :

 • A méz gyorsan és egyedülállóan táplálja az izmokat, növeli testerőnket.
 • Segít a fáradtság leküzdésében.
 • Nagy megterhelés alatt állóknak hasznukra lehet a szellemi és fizikai felfrissítés;
 • Gyarapítja az oxigén szállításáért felelős hemoglobint a vérben, így javítja a test oxigénnel való ellátottságát.
 • Egy tojással azonos súlyú méz a tojás energiatartalmának többszörösét juttatja azonnal izmainkba.


A MÉZ HASZNÁLATA

Legfontosabb tulajdonságai

Részlet - interjú dr. Cserényi Péterrel a Kossuth Rádióban 2006. június 1-én, 17:50

 

"A méz az egyik legtermészetesebb étel. Egyszerű cukrokból áll, tehát nagyon gyorsan felszívódik. Szívbetegeknek, sportolóknak, gyerekeknek nagyon jó, mert pillanatok alatt energiát ad, és pillanatok alatt a vérbe és a szívizomba kerül. A méz egyébként mint gyógyszer is használható, felszakítja az amúgy semmilyen gyógyszerrel fel nem szakítható lerakódásokat a légutakban."

 

Naponta fogyasztva

 • a méz biztosítja az egészséges testműködést
 • a propolisz erősíti az immunrendszert
 • a virágpor biztosítja a sokoldalú vitaminforrást.


De a méhek haszna nem csak ennyiben merül ki: felhasználják továbbá a méhektől nyert méhpempőt, méhmérget és méhviaszt is.

 

Fogyasztása

A méz naponta fogyasztva a leghatékonyabb. Növeli ellenállóképességünket, erősíti szervezetünket. Betegség kezelésére önmagában nem elég, de bizonyítottan hasznos kiegészítő.
A méz előnyösen kombinálható élelmiszerekkel; bármilyen italban kiválóan helyettesíti a cukrot; a mézes sütemény sokkal tovább puha marad, mint a cukros.
Sok helyen mást írnak, de tudnunk kell, hogy a test vitaminszükségletét a méz valójában nem pótolja! A mézben az enzimeknek nagy a szerepe, vitaminforrásnak a virágpor felel meg.

 

 

 

  

Mennyi mézet fogyasszak?

Napi rendszerességgel 1-2 evőkanál méz ajánlott a test karbantartásához. Betegség esetén ennek többszöröse, ami a betegnek kötelező több liter teában úgyis benne van. Télen észrevetehően segít a betegségek elkerülésében. Nyáron pedig kellemes ital, mert akkor is fogyasztható, ha a napon megmelegszik. Sőt, egészségesebb a hideg italnál.


Milyen mézet fogyasszak?

A mézek legmeghatározóbb tulajdonsága megegyezik, így leginkább íz kérdés, hogy ki melyiket választja. Ezen felül a mézfajták egyedi tulajdonságait hangsúlyozó ajánlásokat is érdemes lehet figyelembe venni.


Kristályosodás

A valódi, természetes méz fajtától, a benne levő cukrok arányától függően idővel megsűrűsödik, kikristályosodik, ez azonban nem befolyásolja belső értékét.
A kristályosodás első jele, amikor elkezd homályosodni, valamint kisebb-nagyobb kristálydarabkák jelennek meg a mézben. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük vízfürdőben, folyamatosan kevergetve, míg fel nem olvad.
Fontos, hogy teába ne akkor tegyük, amikor az még forró, különben a méz belső értékét elveszti! Várjuk meg, míg a tea 60 fok alá hűl! Torokfájás esetén legjobban a 37 Celsius fokosan fogyasztott mézes tea fertőtlenít, ekkor a legaktívabb az ezért felelős enzim, mely hidrogén-peroxidot termel. A kristályosodásról itt olvashat bővebben.


Népi gyógymódok

 • gyermek köhögésekor mézes ruhát kell tenni a mellkasra
 • mérgezés ellen hasznos a tejbe 5-6 evőkanál mézet is tenni
 • rekedtség ellen: 2 tojássárgáját 2 evőkanál mézzel és fél csésze forró kávéval elkeverünk, és majdnem forrón megisszuk.
 • köhögés ellen: egy nagy feketeretket megpucolunk, belsejét kifúrjuk. 1 dl mézet edényben éppencsak felforrósítunk, és rögtön ráöntjük a retekre. Levet fog ereszteni, ezt a levet isszuk naponta többször.
 • meghűlésre, lázasoknak kifejezetten ajánlott a limonádé - 1 egész citrom levével, 1 evőkanál mézzel.
 • égési sebre kenve azonnal fertőtlenítő, fájdalomcsillapító;


forrás: dr. Szalay László: Méhdoktor c. könyve


 

A MÉZ KELETKEZÉSE

Nektár

A méhek legnagyobb haszna a virágok megporzása. Szerepük a mezőgazdaságban felbecsülhetetlen. A virágok az általuk termelt nektárral, egy édes folyadékkal csalogatják magukhoz a méheket. A méh a virágok nektárját gyűjti össze, majd azt saját szervezetében átalakítja. A felszívott nektárhoz a szájukban lévő garatmirigyből enzimeket, emésztőnedveket kever hozzá, a keveréket pedig mézgyomrukban gyűjtik. Hazaérkezés után innen töltik bele ezt a még híg folyadékot a lépek sejtjeibe. Végül teljes értékű mézzé akkor válik, amikor szárnyuk lebegtetésével, a levegő keringetésével besűrítik, és lecsökkentik a víztartalmát. Mindez néhány nap alatt történik, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a méhek a nektárból mézet gyártsanak.

 

A méz útja

Méheinket tavasztól őszig 6-8 alkalommal teherautókkal szállítjuk virágról virágra az egész országban. Egy helyben csak a legritkább esetekben tudnak 2-3 féle méznél többet gyűjteni. A méhecskék hosszú utat tesznek meg egyenként is, és együtt is, mire otthonába kerül a finom méz.

 

A besűrített mézet szöktető segítségével vesszük el a méhektől. A mézes fiókokat minden esetben hazaszállítjuk és a pörgető üzemünkben kipörgetjük. Így kerül hordóba a méz, melyet végül üvegbe töltés előtt leszűrünk.

 

A fajtaméz tisztasága és sűrűsége nagyban függ a kaptár -és a mézelvétel technológiájától, amiben a mi rendszerünk kiemelkedően teljesít.


A természet ajándéka

A méz felbecsülhetetlen sajátossága: baktériumok nem fejlődnek benne és közvetlenül a vérben szívódik fel, ahol elhasználódik, vagy mint glikogén elraktározódik az izomzatban.

Jó hatású a fáradtság leküzdésében. A gyermeki szervezetnek hasznos tápláléka, csontképző hatásánál fogva nagyon ajánlatos.
Gyenge szervezetűeknek, betegeknek, lábadozóknak ajánlják, mert javítja a szív működését, előmozdítja az emésztést, vértisztító hatásánál fogva felfrissíti az egész szervezetet. Kitűnő erősítőszer sápadt és vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak. Emellett elismerten kitűnő idegnyugtató is.

A 18. század végén, amikor a cukor termelése elérte az ipari méreteket, ez a kincs sajnos eltűnt a konyhákból. Ma újra meg kell tanulnunk a mézről azt, amit évezredek óta tudtak őseink.

Azóta egy fontos tudást is elvesztettünk: elvesztek a népi hagyományok, a több évszázados tapasztalatok. Csak most kerülnek újra használatba a népi gyógymódok, melyekre nem tudományos magyarázatot kerestek őseink, hanem a természet ajándékának tekintve kihasználták a bennük rejlő lehetőségeket.
Hisszük, hogy ennek a régi-új szemléletmódnak szerves része lesz a méz, mely újra elfoglalja méltó helyét a köztudatban, és lassan a tudományban is. Immár nemcsak megfázásra használva, hanem átgondolt mézkúrák formájában több tucat betegség kiegészítő kezelésére, és remélhetőleg megelőzésére is.

 

Mi addigis tesszük a dolgunkat: vigyázunk ezekre az okos kis állatokra és csodálatos, tiszta mézet termelünk.

 

A Cserényi-család

Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet Budapestre melyet személyesen szállítunk ki, a legtöbb kerületbe ingyenesen.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz csepp; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.