Méhész szótár

HMF

Az egyszerű cukrok egy részének, mint például a mézet nagyrészt alkotó gyümölcs -és szőlőcukornak a bomlásterméke a HMF, a hidroxi-metil-furfurol. A HMF természetes állapotban is jelen van a mézben, ám a magas HMF tartalom utalhat magas hőkezelésre vagy hosszú tárolási időre. Határértéke 40 mg/kg. Magasabb érték esetén csökken a méz méhek által hozzáadott enzim tartalma ami a gyógyító hatás fontos összetevője.

 

Mézeinket egyenletesen, légkeveréses hőkamrában melegítjük, ami a HMF tartalmat alacsonyan tartja. Mézeinket pedig nem tároljuk évekig, folyamatosan cserélődik a raktárkészlet.

 

Ezeknek köszönhetően a kaptárból kivett nyers méz HMF-jéhez képest alig 2-3 mg pluszt mérünk, ami általában 10 alatti értéket jelent.

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: nyers propolisz; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.