Barion Pixel

Méhész szótár

Szénhidrátok

A méz szárazanyag tartalmának nagy részét cukrok teszik ki. Ezek közül legnagyobb arányban fruktóz és glükóz szerepel, kisebb arányban pedig összetett cukrok, a szaharóz és maltóz. Elenyésző mennyiségben más szénhidrátok is jelen vannak. 

A legtöbb mézben a fruktóz és glükóz  kb. 90%-át teszi ki a szárazanyag tartalomnak.

 

Fruktóz

A fruktóz (gyümölcscukor) a természetben a gyümölcsökben és a mézben található meg. Szervezetünkben lassan átalakul az azonnal felszívódó és energiát adó szőlőcukorrá. E vontatott átalakulása miatt nem növeli hirtelen vércukorszintünket, így a magas gyümölcscukor-tartalmú mézek (leginkább az akácméz) mértékkel fogyaszthatóak cukorbetegség esetén is, ha a kezelő orvossal egyeztet a beteg. A gyümölcscukor nagyon édes, ezért kevesebb is elég belőle az édesítéshez.

 

A természetben található fruktóz élettani hatása nem azonos az élelmiszeriparban édesítésre használt, kukorica keményítőből előállított fruktóz-szirupéval, másnéven kukoricasziruppal. A legfőbb probléma elsősorban a bevitt mennyiség túlzott megnövekedése, melyet leginkább üdítőitalokkal ér el az ember. A fruktóz ráadásul nem mérsékli az éhségért felelős hormonunk, a ghrelin működését. Így hiába vittünk be megfelelő mennyiségű energiát, többet kíván a szervezetünk.

 

Az édesítőszerként használt fruktóz emellett elzsírosítja a májat, ami a magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, szív -és érrendszeri betegségek melegágya. Ma már igazolt a fruktóz-fogyasztás korlátozásának szükségessége az édesítésre használt fruktóz csökkentésével, de nem a természetes fruktózforrások fogyasztásának megszorításával. /forrás: Prof. Bíró Gyögy: A fruktóz története/

 

Hasonló a helyzet a mesterséges édesítőszerekkel is (light termékek), melyek igaz kevés energiát visznek be, ám szintén fokozzák az étvágyat, bár más okból kifolyólag. Itt az édes íz indítja be a cukorbontást a szervezetben, ezért kívánunk még több édeset utána.

 

 

Glükóz

A szőlőcukor a vérben azonnal felszívódik, rögtön energiát ad. Ajánlott fizikai megterhelés előtt fogyasztani. Természetes állapotában egyes gyümölcsökben (szőlő) és a mézben fordul elő, összetett cukrok alkotóelemeként diszaharidokban és keményítőkben találkozhatunk vele. Az egyik ilyen keményítő a glikogén, mely a rövid távú energia-raktáraink alkotóeleme. Ipari előállítása a burgonya -vagy kukoricakeményítő szétbontásával történik. 

 

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.