Barion Pixel

Méhész szótár

Dolgozó


A méhcsalád leginkább ismert tagja a dolgozó méh. 21 nap alatt fejlődik ki. A dolgozó méh nőnemű, fejletlen nemi szervvel. Szélsőséges esetben, ha régóta anyátlan a család, képes megtermékenyítetlen petét rakni, melyből csak here tud fejlődni. A dolgozó méregmiriggyel, fullánkkal is rendelkezik, melyet életében csak egyszer használhat.

 

A dolgozók tartják karban lakhelyüket, ők gondoskodnak az élelemről és nevelik az utánpótlást. A munkák életkor szerint oszlanak meg. Számuk évszaktól függően 15-80.000 egyed között mozog családonként. Életük nyáron, a gyűjtési időszakban alig másfél hónap. Télen, nyugalmi időszakban fél évnél tovább is elél egy dolgozó, ha ősszel megfelelően feltöltődik virágporral.

 

Legfontosabb feladatai:

- A dolgozó nektárt gyűjt, amit mézzé alakít. A szipókájával szívja fel a virág édes nedvét, melyet a mézhólyagban tárol hazaérkezésig.

- Virágport gyűjt, melyből garatmirigye méhpempőt termel. A pempő az ivadékok és a méhanya legfontosabb táplálékát képezi.

- Viaszmirigyükkel képesek méhviaszt termelni, melyet rágójukkal illesztgetnek, alakítgatnak, azaz így építenek.

- A tisztaságért is a dolgozók felelősek. A méh az egyik legtisztább állat.

 

A méhek haszna: 

- Virágról virágra szállva porozzák be a növényeket, nagyon fontos szerepük a mezőgazdaságban. Nem véletlen, hogy nagy gyümölcsösökben még a méhek által sűrűn lakott Magyarországon is van bérporzás.

- Értékes táplálékunk, a méz a méheknek köszönhető.

- A méhviaszt is a méheknek köszönhetjük. Kozmetikumok, ápolószerek, gyógyszerek adaléka, a gyertya alapanyaga.

- A méhpempőt és méhmérget használja a gyógyszeripar.

- A virágpor hasznos fehérje -és vitaminforrás.

 

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.