Méhész szótár

Kristályosodás

Sokan jelzik a kristályosodás gyors megindulását mézeinkben. Lássuk, mi ez, és mi okozza.

 

A MÉZ: A méhek a mézet a virágok illatos, csalogató nedvéből, a nektárból készítik. Az átalakított nektár nagyrészt szőlőcukorból, gyümölcscukorból, kevés vízből és a méhek által hozzáadott enzimekből, emésztőnedvekből áll. Ezt az oldatot sűrítik be, ekkor válik valódi mézzé.

 

A KRISTÁLYOSODÁS: Ebből a kevés vizet tartalmazó, túltelített oldatból könnyen kiválik a rosszul oldódó szőlőcukor. Ekkor alakul át az addig folyékony sárga arany krémessé, majd keménnyé. A jelenség csak a méz fizikai tulajdonságát változtatja meg, kémiai összetételében semmit nem idéz elő.

Egy méz annál hajlamosabb kristályosodásra, minél több benne a szőlőcukor. A szőlőcukor és gyümölcscukor aránya fajtakérdés: hazánkban a repceméz tartalmazza a legtöbb szőlőcukrot, az akác a legkevesebbet. A boltok mézes polcait nézegetve talán már mindenki észrevehette, hogy a repce általában fehérre kristályosodva szokott előfordulni, az akác pedig folyékony állapotban.

 

A KRISTÁLYOSODÁS SEBESSÉGE tehát (1.) függ a méhek által begyűjtött nektár összetételétől. De mitől függhet még?

Amikor a mézet elvesszük a méhektől, eltároljuk hordókban. A mézkiszerelés szezonjára, télre ezek a tárolt mézek az akác kivételével többé-kevésbé bekristályosodnak. Valahogy ki kell töltenünk üvegbe, ráadásul előtte az előírások szerint át kell essen egy alapos szűrésen is. Ha a kristályos mézet felmelegítjük, megint folyékony lesz, és mindezt elvégezhetjük vele. A méz kristályosodása ekkor - a melegítés után - idővel újraindul. Azaz a megvásárolt méz kristályosodása függ (2.) a melegítés idejétől is.

 

De ez még nem minden. Mi történik akkor, ha a folyékony méz híveinek fő ellenségét, a szőlőcukrot magas hőmérsékleten jobban felolvasztjuk? A méz lassabban fog kristályosodni! Tehát függ (3.) a melegítés hőmérsékletétől is.

Na igen, de testünkre gyakorolt hatása alapján a méz egyik legfontosabb alkotóelemea méhek által hozzáadott enzim magas hőmérséklet hatására elbomlik.

 

És itt választhat a mézkiszerelő:

- magasabb hőfokon melegítve hosszabb ideig nem kristályosodik a méze,

- vagy kevésbé melegíti, és igyekszik folyamatosan információval ellátni a gyanakvó pillantásokat rá vető vásárlókat.

 

Mi az utóbbit választottuk. Szeretnénk, ha a méhektől elvett mézet minél kevesebb emberi beavatkozás érné, hogy megőrizhesse természetes állapotát. Ezért a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten szűrünk, ami alig magasabb a kaptárban előfordulónál. Módszerünk mézkímélő voltát igazolják laboratóriumi eredményeink. Az alacsony hőmérsékleten szűrés viszont nem biztosítja a szőlőcukor részecskék alapos felolvasztását, és a kristályosodásra hajlamosabb fajták egy-két hét alatt elkezdenek - különleges formákat létrehozva - felhősödni, sűrűsödni, krémessé, majd keménnyé alakulni.

 

Ha mégis folyékonyan szeretnénk fogyasztani, egy alkalommal még különösebb károsítás nélkül felmelegíthetjük. Legkíméletesebben vízfürdőben, sűrűn kevergetve, és 40 foknál nem jobban felmelegítve.

 Kristályos méz

Ne féljünk tőle, ez így természetes.

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban házhozszállítással rendelhet Budapestre. Árlista pdf itt.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz; lépesméz;
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz csepp; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.