Barion Pixel

Méhész szótár

Kristályosodás

Sokan tapasztalhatják a kristályosodás gyors megindulását mézeinkben. Lássuk, mi ez, és mi okozza.

 

Miből áll a méz?

A mézet a méhek a virágok illatos csalogató nedvéből, a nektárból készítik.

A begyűjtött nektár nagyrészt
- szőlőcukorból,
- gyümölcscukorból,
- kevés vízből
 és a méhek által hozzáadott enzimekből, 
- emésztőnedvekből áll.
Ezt az oldatot sűrítik be, ekkor válik valódi mézzé.

 

 

A kristályosodás (cukrosodás, ikrásodás)

Ebből a kevés vizet tartalmazó, túltelített nektár oldatból könnyen kiválik a rosszul oldódó szőlőcukor. Ekkor alakul át az addig folyékony méz krémessé, majd keménnyé. A jelenség csak a méz fizikai tulajdonságát változtatja meg, kémiai összetételében semmit nem idéz elő. Valójában egy csodálatos folyamat tanúi vagyunk.

 

Mitől függ a kristályosodás?

1. Egy méz annál hajlamosabb kristályosodásra, minél több benne a szőlőcukor. 

A szőlőcukor és gyümölcscukor aránya fajtakérdés. Hazánkban a repceméz tartalmazza talán a legtöbb szőlőcukrot, az akác a legkevesebbet. A boltok mézes polcait nézegetve talán már mindenki észrevehette, hogy a repce általában fehérre kristályosodva szokott előfordulni, az akác pedig folyékony állapotban. Tehát a méz kristályosodása (1.) függ a méz fajtájától.

 

2. A felmelegített méz újra folyékonnyá válik

Amikor a mézet elvesszük a méhektől, eltároljuk hordókban. Télre ezek a tárolt mézek az akác kivételével többé-kevésbé bekristályosodnak. Valahogy ki kell töltenünk üvegbe, ráadásul előtte az előírások szerint át kell essen egy alapos szűrésen is. Ha a kristályos mézet felmelegítjük, megint folyékony lesz, és mindezt elvégezhetjük vele. 

A méz kristályosodása viszont idővel újraindul. Ezért a megvásárolt méz kristályosodása (2.) függ a melegítés idejétől is.

 

3. A melegítés hőmérséklete

De ez még nem minden. Mi történik akkor, ha a szőlőcukor mikroszemcséit magas hőmérsékleten jobban felolvasztjuk? A méz lassabban fog kristályosodni! Ezáltal a kristályosodás újraindulása (3.) függ a melegítés hőmérsékletétől is.

 

Minőségmegőrzés

Na igen, de testünkre gyakorolt hatása alapján a méz egyik legfontosabb alkotóeleme, a méhek által hozzáadott enzim magas hőmérséklet hatására elbomlik. Szeretnénk, ha a méhektől elvett mézet minél kevesebb emberi beavatkozás érné, hogy megőrizhesse természetes állapotát. Ezért nálunk a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten szűrünk, ami alig magasabb a kaptárban előfordulónál. Módszerünk mézkímélő voltát igazolják laboratóriumi eredményeink. Így viszont viszonylag hamar kristályosodnak az arra hajlamos mézeink. Felhősödnek, sűrűsödnek, krémessé, majd keményebbé alakulnak.

 

Fogyasztás

Ha mégis folyékonyan szeretnénk fogyasztani, egy alkalommal még különösebb károsítás nélkül felmelegíthetjük. Legkíméletesebben vízfürdőben, sűrűn kevergetve, és 40 foknál nem jobban felmelegítve.

 Kristályos méz

Ne féljünk tőle, ez így természetes.

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.