Méhész szótár

Etetés

EtetőMint minden jószágot, a méheket is kell időnként etetni.

Etetéshez cukros vizet használunk. Ebből a méhek méz-szerű anyagot készítenek, ami beltartalmában távol áll a virágról gyűjtött és nektárból készített méztől.

Mézzel etetni a méheket kifejezetten tilos és veszélyes, mert végzetes méhjárványt, nyúlós költésrothadást terjesztjet.Az etetésnek két célja lehet.

 

Élelem pótlása

- Az élelmet helyettesíti a cukorszirup, amikor nincs megfelelő mennyiségű virágzó, nektárt adó növény, és a kaptárban levő méz mennyisége megcsappant.

- Ősszel, amikor a méheket felkészítjük a télre, szükséges az általuk behordott élelmet kiegészíteni, hogy kitartson tavaszig. 

 


Serkentés
A serkentés azt jelenti, hogy a méhcsalád az élelem hatására nagyobb önbizalommal szaporodik. Van olyan időszak - jellemzően nyár végén -, amikor a méhanya már csökkentené a lerakott peték számát. Mi azonban néhány etetéssel arra buzdítjuk, hogy bátran petézzen. Így népesebb családokat tudunk betelelni, ami a sikeres jövő év záloga.

Kapcsolódó kifejezések
« Vissza a szótárhoz
Online fizetés
Webáruházunkban házhozszállítással rendelhet Budapestre. Árlista pdf itt.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz; lépesméz;
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz csepp; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.