Barion Pixel

Blog

Áprilisi tél
2013-04-04 09:56
Az időjárás kapcsán a legtöbben azt kérdezik, nem halnak-e éhen a méhek egy ilyen elnyúló télen. Előfordulhat hogy az is problémát jelent, de most sokkal nagyobb gondokkal küzd a méhész társadalom.

Virágpor, virágpor, virágpor. Tavaly nyár végén a szárazság miatt kevés volt, ezért a betelelő népesség - ami egyben a tavaszi induló népesség is 6-8 hónapos élettartamával, - nem töltődött fel kellően fehérjével. Ez a méheknél rövidebb életet eredményez. Így viszonylag sok gyenge induló méhcsaláddal kezdtük a "tavaszt". A gyenge család nehezebben jön fel a méztermeléshez megfelelő szintre. Ha van anya és némi népe, akkor azért egy nagy állománynál tudunk valamit barkácsolni belőle. A fejlődés szempontjából egyébként nagyon rövid, alig több mint másfél hónap áll rendelkezésükre, hogy teljes erejükben legyenek akác hordásra

 

Március közepe táján szoktuk elkezdeni noszogatni a méheket, hogy felerősödjenek. Helyet csinálunk a méhanyának a nagy ütemű petézéshez, az életképes gyengébbeknek pedig adunk népet is az erősektől, hogy tudják fűteni a felszaporodott fiasítást. Ezt a munkát mindeddig nem tudtuk elvégezni. Így most a legyengült családok fejlődése lassabb, és a virágpor gyűjtés hiánya miatt az alapvető feltétel sem adott a szaporodáshoz, népesedéshez. Még mindig csak tippelni tudunk, hogy az állomány hány százaléka lesz termelő - talán holnap már bele tudunk nyúlni a kaptárakba. Ha az idő engedi..ezt mondogatjuk két hete.

 

Nálunk most ez a helyzet. Van, ahol sokkal rosszabb: igazán szörnyű helyzetben azok a méhészek vannak, akiknél még hidegebb volt, és a méheik el sem kezdtek fiasítani. 

Címkék: tavasz, április
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Még nem érkezett hozzászólás
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.