Barion Pixel

Blog

Tavaszi fejlesztés
2013-04-21 17:26

A méhek tavaszi népességének minél gyorsabb felfejlesztése nagyon fontos a hazai méhészkedésben. Csak népes családok tudnak májusban akácmézet gyűjteni. Ehhez azonban szükség van egy kis segítségre, főleg a mostani hosszú tél után. A cél a fiasítás, a petézés kiterjedtségének növelése. Erre irányul minden tevékenységünk.

A fiasítást a méheknek melegen kell tartaniuk. Ezért felül, a kaptár legmelegebb részében helyet csinálunk a méhanyának. Eltesszük onnan a mézes kereteket és üres keretekkel helyettesítjük. 

 

Ezt a műveletet múlt héten megcsináltuk. Az átrendezés mellett fontos teendő volt, hogy minősítsük a családokat népességük alapján. Megkülönböztetjük a

 

  • kipusztult,
  • gyors fejlődésre képtelen, egy fiókra lezárt,
  • emberi segítséggel termelésre alkalmas,
  • termelésre alkalmas és 
  • a túl erős, megcsapolandó népességű családokat.

 

Miután ezzel a minősítéssel végeztünk, akkor tudunk megnyugodni azévi méheink állapota felől. Idén nem töltött el minket túl nagy nyugalom. Bár az anyátlanná vált vagy kiürült családok száma 680 kaptárból 20 alatt volt, a fejlődésre képtelenek száma nagyon magas. Ezek nagyrésze csak akác utánra fog teljes értékű termelővé válni, így akácra kb. 2/3 állománnyal számolunk.

 

A segítséget igénylő családok száma is magas, ám legutóbbi munkánk, melyet holnap fejezünk be, már segít rajtuk. A családok minősítése alapján fiasítást és népet veszünk el az erősektől, és odaadjuk a gyengébbeknek. Ha már hozzájuk nyúlunk, akkor felül az utóbbi héten felhalmozódott virágporos lépeket kicseréljük üresekre, mert a tömeges virágpor is akadályozza az anyát a petézésben. Így néhány nap múlva már nyolc keret fiassal folytathatjuk a következő munkát. 

 

A dátumhoz képest a népesség továbbra is elmarad a megszokottól, de nemsokára kikel az első áprilisi generáció, ami már mutatósabbá teszi a családokat. 

Címkék: tavasz, április
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Még nem érkezett hozzászólás
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
EGYEDI PÓLÓK - Céges pólók, egyedi pólók igényes tervezéssel.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.