Blog

Tavaszi fejlesztés
2013-04-21 17:26

A méhek tavaszi népességének minél gyorsabb felfejlesztése nagyon fontos a hazai méhészkedésben. Csak népes családok tudnak májusban akácmézet gyűjteni. Ehhez azonban szükség van egy kis segítségre, főleg a mostani hosszú tél után. A cél a fiasítás, a petézés kiterjedtségének növelése. Erre irányul minden tevékenységünk.

A fiasítást a méheknek melegen kell tartaniuk. Ezért felül, a kaptár legmelegebb részében helyet csinálunk a méhanyának. Eltesszük onnan a mézes kereteket és üres keretekkel helyettesítjük. 

 

Ezt a műveletet múlt héten megcsináltuk. Az átrendezés mellett fontos teendő volt, hogy minősítsük a családokat népességük alapján. Megkülönböztetjük a

 

  • kipusztult,
  • gyors fejlődésre képtelen, egy fiókra lezárt,
  • emberi segítséggel termelésre alkalmas,
  • termelésre alkalmas és 
  • a túl erős, megcsapolandó népességű családokat.

 

Miután ezzel a minősítéssel végeztünk, akkor tudunk megnyugodni azévi méheink állapota felől. Idén nem töltött el minket túl nagy nyugalom. Bár az anyátlanná vált vagy kiürült családok száma 680 kaptárból 20 alatt volt, a fejlődésre képtelenek száma nagyon magas. Ezek nagyrésze csak akác utánra fog teljes értékű termelővé válni, így akácra kb. 2/3 állománnyal számolunk.

 

A segítséget igénylő családok száma is magas, ám legutóbbi munkánk, melyet holnap fejezünk be, már segít rajtuk. A családok minősítése alapján fiasítást és népet veszünk el az erősektől, és odaadjuk a gyengébbeknek. Ha már hozzájuk nyúlunk, akkor felül az utóbbi héten felhalmozódott virágporos lépeket kicseréljük üresekre, mert a tömeges virágpor is akadályozza az anyát a petézésben. Így néhány nap múlva már nyolc keret fiassal folytathatjuk a következő munkát. 

 

A dátumhoz képest a népesség továbbra is elmarad a megszokottól, de nemsokára kikel az első áprilisi generáció, ami már mutatósabbá teszi a családokat. 

Címkék: tavasz, április
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Még nem érkezett hozzászólás
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: nyers propolisz; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.