Blog

Itt a repce
2013-04-22 14:18
A meleg rendezi a növényeket. Öt napon belül kinyílnak a repcetáblák, ami azt jelenti, a virág nem késik. Sietősebbé vált a helyzet.

Elkezdtük a szállítás előkészítését.

 

A héten

  • a kiesett kaptárak helyét kitöltjük termelőkkel a raklapokon,
  • az életképteleneket összehordjuk két telephelyre,
  • rájuk tesszük a télre fedett helyiségbe szállított szöktetőket,
  • begyűjtjük a kiüresedett kaptáralkatrészeket,
  • kivesszük a kaptárakból a téli szigetelés nagy részét,
  • hétvégén pár nap alatt még egy soron helyet csinálunk a méhanyáknak,
  • rájuk tesszük a műlépes/szűzlépes harmadik fiókot és egy takarást a második fiókra.
  • Ezután lehet rögzíteni a kaptárakat a teherautóra való rakodáshoz.

Ezért nem szállítunk mézet a héten ;)

Címkék: tavasz, repce
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Cserényi István 2013-04-26 19:07
Tisztelt Sumi Úr! Édesapám írásban kevésbé elérhető, ezért igyekszem én megválaszolni kérdését. 1. Ilyen idő mellett sajnos hamarabb is nyílhat az akác. A jelenlegi tipp május 12. A lezárást a méhek megkésett állapota miatt nem fogjuk a megszokott időben elvégezni, hogy az anya minél többet tudjon petézni két fiókon. 2. A második fiók fiasításának bölcsőzésére és anyakeresés helyett általában jó megoldás a következő, két lépésre bontott akác előkészítés. Csak általában, mert van amikor mi is átlapozzuk egyszer a második fiókot.I. lépés: Az alsó és második fiókot berendezzük ugyanúgy. 6-6 fias, 2-2 szűzlép vagy öreglép betűzve fix helyre. Anyarács az alsó és második fiókra is kerül. A többi lép ami kijön a szűzlépek helyett, felmegy a harmadikba.II. lépés: 3 nap múlva megnézzük, melyik fiókban van pete. Az anyás fiókot letesszük. Az öregebb fiasok kerülnek összeválogatásra a második fiókba, amiben könnyebb dolgunk van mert eleve van két anyától elzárt fiókunk, de az anya mellett is szokott lenni táblás fedett fias. A fiatal nyitott fias alulra és a harmadikba kerül, utóbbi lesz a szaporulat. Gyenge családoknál vagy rossz évben több fiast szoktunk lent hagyni: 4 és 9-10. Ha nincs meg neki, erősítjük.Hogy idén hogy csináljuk, az még teljesen képlékeny. Valószínűleg akác előtt nem szaporítunk, hogy behozzák magukat a méhek. Üdvözlettel:Cserényi István
Sumi Csaba 2013-04-25 08:12
Tisztelt Cserényi úr!Nagy élvezettel olvasom a megjelenő írásait, melyek tömörek, lénygretörőek. Az Ön által a Méhészetben évekkel ezelőtt leírt módszerrel méhészkedem.Munkaigényesnek, de nagyon jónak tartom a módszert!!!Kérdéseim Önhöz a következők lennének:1.)Mikorra várja az idén a közép akác nyílását ill. mikor javasolja a méhanyák lezárását(én máj 5-től gondoltam a lezárást máj 15-i virágnyílást feltételezve).2.)Amikor lezárom az anyákat az alsó szűzlépes fiókra 3 db nyitott fiassal, a második fiókba kerül 8-10 db nyitott fias kerül.Szinte minden évben a nyitott fiasra bölcsőt húznak a méhek, tehát 1 hét múlva le kell bölcsőznöm a második fiókot.Hogy kerülhetem el ezt a problémát? Próbáltam a 2 fiókot műléppel megtűzni de az sem jött be.Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel,Sumi Csaba
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: nyers propolisz; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.