Blog

Májusi éjszakák
2013-05-19 13:00
Májusban minden évben előfordul néhány egymást követő éjszaka, amikor méhészek százai vándorolnak méheikkel Észak felé. A jelenség oka egyszerű matek, időpontja azonban egyike a legösszetettebb döntéseinknek.

A mi méheink az év során kb. 40 napon keresztül gyűjtenek érdemi mennyiségű nektárt, amikor több a behozatal mint a fogyasztás. A virágzás stádiumától és az időjárástól függően ebből is kb. 20 olyan nap van, amikor a gyűjtésből jelentősebb készletet tudnak felhalmozni. Ezek a napok adják a méhész megélhetését. 

 

A termelés szempontjából a hordásos napok számának maximalizálása a célunk. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy egymás után, egy helyen két jól mézelő növény nagy mennyiségben virágozzon, ezért a fent számolt napok eléréséhez jelenleg mi hét alkalommal vándorlunk. Akácra ebből kétszer is mozgatjuk a méheket. Hazánkban a délebbre és északabbra fekvő akácerdők nyílása között 4-5 nap különbség szokott lenni. Ezt a csúszást kihasználjuk, hogy megnöveljük a hordásos napok számát.

  
A második akácra történő tömeges vándorlás az, amit néhány májusi éjszakán megfigyelhetünk.
 
A vándorlás napjának kiválasztásában szerepet játszanak az emberi és technikai tényezők, a helyi terepviszonyok, az elvégzendő munkák, az időjárás, a virág állapota és a méhész megérzése is. A döntés jelentőségét szemlélteti, hogy aki 2012-ben várt egy napot a költözéssel, annak nem lett akác termése. 
 
Ezért nagyon fontos számunkra a pontos információ. A méhészek összetartását, egymás segítését ma már kiegészíti egy egyesületünk által létrehozott, kiváló informatikai rendszer is, ami a helyi időjárást és a virágzás méhészek által dokumentált állapotát teszi közzé.
Címkék: vándorlás
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Cserényi István 2013-05-21 18:03
Igyekszem, igyekszem. Jól esik, köszönöm!
Hun Márta 2013-05-21 14:07
Nagyon érdekes, színvonalas a honlapod!Gratulálok!
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: nyers propolisz; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.