Blog

Harc a kilókkal
2013-01-18 07:49
A méhészek tavasztól őszig nagyon megterhelő munkát végeznek, ám télen nagyságrendekkel csökken az izzasztó fizikai munka. Így a karácsonyi időszak minket duplán ver, de tehetünk ellene és nem kell, hogy diétának hívjuk.

Olyan megoldást kerestem, ami beilleszthető a mindennapokba, egy életen át űzhető és nem jelent egyet a koplalással. Persze hozni kell áldozatot. A nélkülözés gondolata teherként ül az elmére, ezért a fejünkben is kell változtatni. Szerettem volna úgy érezni magam ahogy régebben ezért én kész voltam erre.

 

Elkezdtem egy havi 1-2 kiló fogyást ígérő étrendet, amit nem mindig tartottam be. A fel-le szaladgáló, majd végül szépen elfogyott kilók alapján sok olyan tapasztalatra tettem szert, ami - étrendtől függetlenül - az ételek és hozzávalók megválogatására ösztönöz.

 

 

Étolaj

Az egyik legveszélyesebb ellenfélnek bizonyult. Már alkalmankénti alkalmazását is megéreztem. 

 

Kiváltása

Vékonyabbra vágjuk a húst, a krumplit, az akármit, és vagy tepsiben sütjük vajjal vagy olivaolajjal, vagy serpenyőben vajjal, sertészsírral. Akár szalonnával..

 

 

Finomított cukor

A cukor sokfelől támad. Egyrészt mint általános édesítőszer, másrészt mint sok-sok termékben megtalálható alkotóelem. Bár mi ételbe csak mézet használunk, azért meg-megittam a bolti "jeges teát", az eredmény nyilvánvaló volt.  

 

Kiváltása

Általánosságban kiváltható különféle természetes cukrokkal és mézzel. Minden megoldás drágább ugyan mint a kristálycukor, de ezerszámra olvashattuk, hallhattuk, hogy ez a kérdés befolyásolhatja megélt éveink számát is. 

Napközben csak vizet, vagy ha ízesre vágyok, mézes teát iszom. Inni egyébként sokat kell, egészséges és fogyaszt is.

 

 

 

Margarin

Elég ha tudjuk, hogy a vaj az vaj.

 

 

Fehér kenyér

A kenyeret nagyon megérzem, ellenben a rozs, -tönköly, stb. fajtákat nem. Nagyon kenyeres vagyok, a fűszerpaprikás ételeket szinte kenyérre kenve eszem, ebből nem engedek :)

 

 

Egyéb megjegyzések

  • Érdemes visszaszokni zöldségre, gyümölcsre. Ha éhesek vagyunk, meg lehet toldani a napi bevitelt egy almával, répával, kis savanyú káposztával, ilyesmikkel. 
  • Egy fontos szempont: a jó minőségű étel törődést igényel, ezért csak abban bízhatunk, amit magunk készítünk!
  • A lakomák mindig megbosszulják magukat. Magyar szokás a bőséges vendéglátás, de valóban elvárás?
  • Mai világunkban bőségesen fogyaszthatunk rossz minőségű élelmiszert vagy visszafogottabban jó minőségűt. Melyik a jobb testünknek, szellemünknek?

 

A lista bővülhet, ha eszembe jut még valami, ami már annyira természetes számomra hogy elfelejtettem megírni.

Címkék: étrend
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Még nem érkezett hozzászólás
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki.
 
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
DÍSZCSOMAGOLT TERMÉKEK: Exkluzív díszdoboz, kóstolók, díszüveges méz.
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; méhviasz tető;
PROPOLISZOS TERMÉKEK: nyers propolisz; propoliszos méz.
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: Mézpumpa, mézcsurgató.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.