Vegyes savanyúság télire
A vitaminszükséglet pótlására télen jó választás a savanyúság. A receptet egy kedves barátunktól kaptuk. A savanyítás 30 literes műanyag hordóban történik.
Elkészítési idő:
120 perc
Kategória: savanyúság
Összetevők:
Kategória: savanyúság
Összetevők:
- 15 kg uborka
- 5 kg apróbb zöld paradicsom
- 5 kg karfiol
- 1/2 kg pepperóni paprika
- 2 kg sárgarépa
- 1/2 birsalma
- 2 kötés torma
- 2 kötés csombor
- 2 kötés kapor
- 1 tasak babérlevél
- 1 tasak mustármag
- 1 tasak egész fekete bors
- durva só
- mézes tea
A hozzávalókat átmossuk, a karfiolt nagyobb rózsákra bontjuk. A megtisztított sárgarépát 3 cm-es darabokra vágjuk, két végén a darabokat bemetsszük vagy 1 cm-es karikákra vágjuk. A tormát megtisztítjuk, daraboljuk.
A hordó alját meghintjük kevés mustármaggal, babérlevéllel és szemes borssal, a torma 1/4 részével. Erre egy sor uborka, egy sor zöldparadicsom, egy sor karfiol, a paprika egy része, majd mustármag, bors, torma, babérlevél - ezt addig folytatjuk míg a hozzávalók elfogynak. A tetejére tesszük az összekötözött kaprot és csombort.
Ezután langyos vízben feloldjuk a sót, literenként kb. 2 dkg-ot, és a hordót felöntjük úgy hogy ellepje a hozzávalókat. 10 nap elteltével kóstolással ellenőrizzük a só mennyiségét - ha nem elég akkor a hordóból kivett lébe oldok még többet, ha sok kiveszünk belőle és vízzel visszatöltjük.
Száraz, hűvös kamrában lezárva a szeptember végén eltett savanyúság december elejére beérik és fogyasztható.
A munka végeztével egy finom mézes teával jutalmazzuk magunkat :)