Barion Pixel

Blog

Népi gyógymódok
2017-05-13 08:25
Volt egyszer egy honlap, ahol népi gyógymódokat gyűjtöttem. Ezek hatékonyságát az olvasók pontozhatták. A honlap a további működtetéshez túl kezdetleges volt, további energiát pedig nem tudtam bele fektetni. A jó értékeléssel rendelkező gyógymódokat most itt teszem közzé, hogy ne vesszenek el. Köszönjük a beküldőknek!

cukorbetegség 

GyógymódAmit erre használok: szárított áfonyakóró
Felhasználása: Az áfonya ágait levelestől levágjuk, kiszárítjuk. A szárát és a leveleket feldaraboljuk, majd teaként felhasználjuk forrásban levő vízben.
Az áfonya szárában magas az inzulin tartalom, és segít a cukorszintet a normális határon belül tartani - az így továbbra is ingadozik, de egészséges kereteken belül. Ajánlották, kipróbálták, évek óta használják.
Recept értékelése : 8.6/10, (22 szavazat)  

darázscsípés 

GyógymódAmit erre használok: petrezselyem
Felhasználása: Bekenjük az égő bőr felületet pár levél petrezselyemmel.
Recept értékelése : 9.0/10, (6 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: vöröshagyma
Felhasználása: kettévágott vöröshagymával kell többször bekenni, de ha a saját nyálával keni sűrűn, estére már a csípés helye sem marad meg.
Recept értékelése : 10.0/10, (4 szavazat)

 érfalak tisztítása 

GyógymódAmit erre használok: fokhagyma
Az anyukám ismer alkohollal érlelt változatot amit teába csepegtetve kell fogyasztani. Ő arra esküszik. 20 dkg préselt fokhagymát 2 dl patikai alkoholban áztat 2 hétig, időnként meglötykölve. A végén átszűri gézlapon. Napi 2x20 cseppet használ.
Recept értékelése : 8.9/10, (40 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: fokhagyma
Felhasználása: 6-8 fej összezúzott fokhagymát (NEM KÍNAIT) 1kg mézbe elkeverünk. Egy hónapig érleljük szobahőmérsékleten. Heti 3-4 alkalommal megkeverjük. Étkezés előtt fél órával 1-2 evőkanállal fogyasztunk belőle. Nem nyomjelzős!! A fokhagyma illata jóval enyhébb mint a frissé. A leheleten érezhető, de nem zavaró.  

fáradtság 

GyógymódAmit erre használok: méz
Felhasználása: Fáradtság ellen egy-egy kanál mézet bekapva (saját használatú mézesüvegbe "belenyalva") azonnal felfrissülök. Én vezetés közben, hosszú úton szoktam kihasználni ezt az előnyét.
Recept értékelése : 8.9/10, (23 szavazat) 

felfázás 

GyógymódAmit erre használok: propolisz
Felhasználása: A legsúlyosabb felfázások esetén egy ismerősöm propolisz tinktúrát fogyaszt. A kórházi kezelés ellenére az egyedüli készítmény, ami segített neki!
Recept értékelése : 9.6/10, (11 szavazat)   

gyomorfekély 

GyógymódAmit erre használok: propolisz
Felhasználása: A gyomorfekélyt (étkezések előtt 15 perccel 20-30 csepp tinktúrával) panaszmentessé tette jóbarátomnak. A propolisz tinktúra minél sötétebb legyen!
Recept értékelése : 9.5/10, (13 szavazat) 

gyomorrontás 

GyógymódAmit erre használok: fodormenta
Felhasználása: 8-10 kiszárított fodor menta levelet felöntünk 4-5 dl forrásban lévő vízzel, ízlés szerint izesíthetjük citrommal és cukorral vagy mézzel. Puffadtság, gyomorrontás ellen.
Recept értékelése : 8.3/10, (4 szavazat)  


GyógymódAmit erre használok: propolisz
Felhasználása: Nekem 100%-an segített 3x20 csepp propolisz használata a helicobacterra a gyomorban. Első 15 perc után megszüntek a gyomorfájdalmaim,és még a hangulatom is jobb lett. Aki ilyen betegséggal küzd, használja bátran, mert fantasztikus gyógyereje van. 
Recept értékelése : 8.9/10, (8 szavazat)  

gyulladt szemek 

GyógymódAmit erre használok: reszelt krumpli
Felhasználása: A reszelt krumplit közvetlenül, vagy vizes zsebkendőbe helyezve a gyulladt szemre tesszűk. /Ívhegesztés utáni szem kezelésre kiváló!/
Recept értékelése : 9.8/10, (14 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: szemvidító fű
Felhasználása: vizet forralunk, hozzáadjuk a füvet, ha kihűlt abban gézt áztatunk, majd azzal borogatjuk a szemet.
Recept értékelése : 9.8/10, (4 szavazat)

hasmenés 

GyógymódAmit erre használok: borsos pálinka
Felhasználása: Erdélyben az alaposan megborsozott házipálinkával kezelik a hasmenést.
Recept értékelése : 8.9/10, (19 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: lósóska
Felhasználása: A lósódi, ahogy nálunk Erdélyben ismerik, magas, 50-60 cm magasra megnövő hosszúkás levelű kórószerű növény, fürtökben álló, apró gömböcskékben elhelyezkedő magvaival könnyen felismerhető, de mikor megszáradván rozsdabarna színt ölt akkor szinte összetéveszthetetlenül tűnik ki a mezei növények közül.
Ebből a növényből teát készítve (a tea koncentrációja függ a fertőzés súlyosságától), negyedliter vízhez általában egy jó csipetnyi aprított növényt számoljunk (de szoktam egészen töményet is főzni ezen adag dupla- vagy triplázásával és semmilyen mellékhatását nem észleltem), lobogó vízbe tegyük bele a növényt, vegyük le a tűzről, és negyedóra ázás után a tea fogyasztható. Íze kellemes, színe szép sárga, hatása fantasztikus.
Egészségére!
Recept értékelése : 7.0/10, (4 szavazat) 

kipattogás 

GyógymódAmit erre használok: sószappan
Felhasználása: Új csodára bukkantunk: a borotválkozás után mindig kipattogó arcomat sószappannal kenem arcszesz helyett - azóta egyáltalán nem pattogok ki!
Recept értékelése : 8.9/10, (11 szavazat)

köhögés 

GyógymódAmit erre használok: vöröshagyma
Felhasználása: A vöröshagyma száraz külső héjából teát főzünk. Nagyon jó köptető.
Recept értékelése : 9.3/10, (18 szavazat)


Gyógymód Amit erre használok: vöröshagyma
Felhasználása: 3-4 nagy fej vöröshagymát megtisztítva apróra vágunk. Egy tálba tesszük, és annyi mézet öntünk rá, hogy ellepje. Egy napig állni hagyjuk, majd a hagymát leszűrjük. A léből 2-3 óránként egy evőkanállal fogyasztunk. Elmulasztja a köhögést, az íze nem kellemetlen, a szaga sem erős. A maradékot hűtőszekrényben kell tárolni.
Recept értékelése : 8.5/10, (11 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: fenyőszörp
Felhasználása: 10 literes edényben 3 kg fenyőhajtás-véget rakunk és felöntjük vízzel. Lassú tűzön melegítjük, amíg forrni nem kezd. 5 percig forraljuk lefedve. Ezután elzárjuk a lángot alatta és 24 órát kihűlve áztatjuk
24 órás áztatás után a szűrletet leöntjük. A tiszta, hatóanyagot tartalmazó szűrlethez 1:1 arányban cukrot adunk. 1 deka citromsavat keverünk bele és lassú tűzön felfőzzük. Amikor gyöngyözve forrni kezd, akkor három buggyanásig forraljuk és elzárjuk alatta a lángot.
Befőttes üvegekbe szűrjük. A befőttesüveg szűrlet tetejére késhegynyi szalicilt vagy nátrium-benzoikumot adunk és lezárva kidunsztoljuk.
Recept értékelése : 10.0/10, (3 szavazat) 

köszvény 

GyógymódAmit erre használok: csalán
Felhasználása: Évekkel ezelőtt rettenetes láb és sarokfájás gyötört. orvoshoz fordultam, a diagnózis: Köszvény.
Szinte állandó gyógyszeres kezelést igényelt. Lányom javaslatára csalántea kúrát végeztem kb. 1 hónapon keresztül, de a vérem színe már a második héten a sötétbordó színről pirosra változott.
Köszvényes rohamaim elmúltak. Néhány éve rendszertelenül, 3-4 nap, majd 1-2 hét kihagyással újra a napi folyadékszükségletemet csalánteával elégítem ki Kb 2-2,5 literrel.
A felhasználni kívánt csalánt biokörnyezetben magam nevelem. Napi adagom 20-25 cm-es szárral szedett csalánból egy jó nagy marékkal. (szárítva is)
Recept értékelése : 9.0/10, (27 szavazat) 

lábgombásodás 

GyógymódAmit erre használok: propolisz
Felhasználása: A propolisz a gombák jelentős részét elpusztítja, ezért a legtöbb esetben alkalmas a lábgombásodás kezelésére, megszüntetésére. Propoliszos krémmel kenegessük a lábunkat naponta néhány alkalommal, ahogy éppen sikerül. Néhány nap alatt segít.
Recept értékelése : 10.0/10, (8 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: fokhagyma
Felhasználása: fél deci háztartási ecetbe 5 fokhagymagerezdet összezúzva beáztatunk, másnaptól naponta kétszer beecseteljük a lábujjak közét. A lábgomba napok alatt eltűnik.
Recept értékelése : 8.9/10, (11 szavazat) 

magas vérnyomás 

GyógymódAmit erre használok: propolisz
Felhasználása: Esténként 20 csepp propoliszt fogyasztottam immunerősítőként. Egy idő után észrevettem hogy javul a vérnyomásom. Kipróbáltam a vérnyomáscsökkentő gyógyszer elhagyását, a vérnyomásom meglepetésemre nem nőtt. Azóta erre is rendszeresen fogyasztom a propoliszt.
Recept értékelése : 10.0/10, (1 szavazat)
   

megfázás 

GyógymódAmit erre használok: fokhagyma
Felhasználása: Egy nagyobb gerezd fokhagyma levének a felét préseljük ki, és néhány gyömbérgyökér darabkát tegyünk egy csészébe. Adjunk hozzá egy evőkanál citromlevet, és egy teáskanál mézet. Az így összeállított keverékre öntsünk forrásban lévő vizet, és legalább 5 percig áztassuk. Forralni nem szabad!
Ezt az italt naponta 1 órával lefekvés előtt kell meginni. Amennyiben a betegség tünetei már valakin mutatkoznak, annak ebből az italból naponta 3-szor kell egy csészével innia.
Amennyiben nem áll rendelkezésre friss fokhagyma, akkor a fokhagyma-kivonat, vagy a paszta is használható. A fokhagyma erős szagánal elkerülése érdekében a szánkban friss petrezselymet kell szétrágnunk.
Recept értékelése : 8.8/10, (4 szavazat)    

 

GyógymódAmit erre használok: fokhagyma
Felhasználása: 1 evőkanál méz + 3 gerezd fokhagyma, összezúzva. Napi 3x1 evőkanál. Legalább 4-5 napig. 
Influenzás időszakban érdemes napi 1x esténként, megelőzésként. 
Recept értékelése : 9.9/10, (8 szavazat)  

 

GyógymódAmit erre használok: fokhagyma
Felhasználása: a fokhagyma gerezdeket apróra vágva joghurttal kell megenni-semmi szag nincs utána!
Recept értékelése : 8.7/10, (10 szavazat)   



GyógymódAmit erre használok: méz
Felhasználása: 6 dl virágmézbe tegyünk 2 evőkanál szárított kakukkfüvet, 2 evőkanál lándzsás útifüvet, 2 evőkanál ánizst és 2 evőkanál hársfa virágot. 6 héten át naponta kétszer fordítsuk fejre a mézes üveget, hogy jól elkveredjen. 6 hét után teaszűrőn szűrjük át. Elkészítésének legnehezebb része az átszűrés, ami napokig eltarhat, de megéri: nagyon finom, kitűnő nyálkaoldó és köptető. Naponta 1 evőkanállal fogyasszunk el belőle lassan szopogatva, s legalább 1 órág ne együnk és igyunk utána.


GyógymódAmit erre használok: propolisz
Felhasználása: Megfázás esetén naponta 3x 10-20 cseppet elfogyasztunk étkezés előtt italba, mézbe keverve. Legjobb már akkor kezelni, amikor elkezd kaparni a torkunk, vagy más módon érezzük a betegség közeledtét. Megelőzve ugyanis fél nap alatt helyrehozza az embert.
Recept értékelése : 9.8/10, (17 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: méz
Felhasználása: Egy evőkanál teafaolajos méz naponta többször is sokat segít a torokfájás elűzésében.
Recept értékelése : 10.0/10, (2 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: mézes pálinka
Felhasználása: 2 evőkanál mézre öntünk 2 cl házi pálinkát majd felforraljuk, és amikor már iható, megisszuk. Fontos hogy nem szabad beleszagolni mert gyomorforgató szaga van!!!
Recept értékelése : 7.7/10, (10 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: pemetefű
Felhasználása: 2tk kakukkfű
1tk orvosi zsálya
1/2 tk pemetefű
1 tk kasvirág levele
tk= teáskanál
2 dl vizet forralunk forráskor a növényeket beledobjuk hagyjuk kihülni kevés mézzel izesitjűk. Megelözésre is jó.
Recept értékelése : 10.0/10, (1 szavazat)

meddőségi problémák 

GyógymódAmit erre használok: sós fürdő
Felhasználása: Meddőség ellen, vetélés esetén nagyapám melegvizes sós fürdőt írt fel az asszonyoknak. Nagymamám elmondása szerint csodákat tett, a falu szépen gyarapodott. A testben levő gyulladásokat kezeli ki a fürdő. 
Hozzávalók: 1 kg tengeri só, 1 lavór melegvíz, 1 db. meztelen női test. A medence csak helyi kezelést kap, ezért kell csak egy lavór. Kb. fél évig kell naponta alkalmazni, az elején 3 perccel kezdve, a harmadik hónapra fél órára növelve. Az óvatos kezdés oka, hogy az elején a meleg növelheti a gyulladást, de a só hatása legyőzi.
Recept értékelése : 9.3/10, (7 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: méhpempő
Felhasználása: Férjem napi 1g tiszta, méhésztől vásárolt méhpempőt fogyaszt. Ezt sokáig a szájban tartva kell fogyasztani, hogy a száj nyálkaháján keresztül felszívódjon. Este fogyasszuk, előtte és utána legalább fél óráig ne együnk, igyunk. A méhpempő mellett rengeteg zöldséget, gyümölcsöt és 2x10 ml Ginseng Royal Jelly ivóampullát fogyaszt, valamint reggel és este hideg vízzel öblíti le a heréit, ez serkenti a vérkeringést. Nullás sperma eredményét 6 hónap alatt 3 millió/ml-re feltornáztuk.
Az én hormon háztartásom szintén a méhpempő tette rendbe.2-3 hónap után már érezhető a hatása. Emellett sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok, valamint ligetszépe olajat naponta kétszer fél mokkáskanálnyit, halolajjal kiegészítve.Sós fürdőt veszek legalább hetente háromszor, 1 kád vízbe 1 kg tengeri sót téve. 6 hónap terápia után azt mondta a nőgyógyászom, úgy működnek a petefészkeim, hogy azt bármelyik húszéves megirigyelné (37 éves elmúltam). Mindeniknek tiszta szívvel ajánlom a méhpempőt, aki meddőségi problémákkal küzd.Emellett még kitűnő immunerősítő is! 

nyílt seb 

GyógymódAmit erre használok: porcukor
Felhasználása: A sebre annyi porcukrot szórunk, hogy azt teljesen befedje, majd leragasztjuk. A kezelést addig folytatjuk, amíg a seb nedvedzik.
Hatására a seb nem gennyesedik, gyorsabban, kisebb hegesedéssel gyógyul.
A már beszáradt seb hámosodását körömvirágkenőccsel segíthetjük.
Recept értékelése : 8.2/10, (6 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: propolisz
Felhasználása: Aranyérhez hasonló tünetekkel küzdöttem (véres széklet), de kiderült, hogy nem az, csak sérült erek okozták a gondot. Propoliszos krémet esténként a sérült részhez juttatva (...), néhány nap alatt megszűntek a tünetek. Az orvosilag felírt kúp nem segített 2 hét alatt sem. Talán orrvérzéshez is jó lehet.

székrekedés 

GyógymódAmit erre használok: aszalt szilva
Felhasználása: Apukámtól hallottam a receptet; az aszalt szilvát megfőzi, és a levét megissza. 
Recept értékelése : 8.9/10, (14 szavazat)

szemölcs, tyúkszem 

GyógymódAmit erre használok: szalicil
Felhasználása: Sertés zsír és szalicilt ossze kell keverni és ezt a szemlocsre kenni, tobbszor megismételni.
Nekem a talpamról és az ujjamról sikerült így eltávolítani. 
Recept értékelése : 9.8/10, (4 szavazat)


Gyógymód Amit erre használok: vérrehulló fecskefű
Felhasználása: Férjem talpán volt egy szemölcs. (A talpon befelé nő!) Az orvos kifagyasztotta. Lett a helyén 3! Az orvos kifagyasztotta. Ennek helyén lett annyi új szemölcs, ami egy kb másfél cm átmérőjü körbe befér. Ezt kiműtötték a bőrgyógyászaton. Mire ez a seb begyógyult, a talpán szórtan kb 40 db szemölcs "született". Ekkor hallottam a vérehulló fecskefűről. Ezzel kezdtem el kenni a szemölcseit, és kb 2 hónap alatt mind elmúlt! Ennek kb 15 éve, azóta nincs új szemölcse!
Recept értékelése : 10.0/10, (5 szavazat)
 

GyógymódAmit erre használok: vérrehulló fecskefű
Felhasználása: 1 db fűszál,széttörjük majd a sárga lével bekenjük ezt 2 hétig csináljuk és biztos a siker, nekem bevált.
Recept értékelése : 9.8/10, (6 szavazat)


torokfájás, torokgyulladás 

GyógymódAmit erre használok: méz
Felhasználása: Egy feketeretket megmosunk és levágjuk a tetejét. Azután kifaragjuk a belsejét tölcsér formájúra, de vigyázzunk, hogy az aljánál kb. 1 cm hús megmaradjon.Ezt az 1 cm-nyi húst szúrjuk át egy hústűvel vagy egy fogpiszkálóval. Ezután a feketeretket állítsuk rá egy kis (1 vagy féldecis)pohárra.Végül töltsük meg a kivájt részt mézzel.Ez szép lassan (mondjuk reggelre)fog átcsepegni,úgy hogy közben kioldja a feketeretek értékes anyagait.Az átfolyt kivonat mennyisége függ a retek nagyságától,de egyszerre 1/2 deci elegendő. Kritikus helyzetben naponta kétszer fogyasszunk belőle. Megelőzésre is jó, naponta egyszer fogyasztva. 
Ja,és a retek természetesen szintén fogyasztható.
Isten-Isten  
Recept értékelése : 9.3/10, (18 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: kakukkfű tea
Felhasználása: A torokfájás első jeleire jó erős kakukkfűteát készítek - aki szereti mézzel, de anélkül is hatásos.Nem csak gyógyít, de a fájdalmas nyelést is csökkenti. Igyunk belőle 3-4 csészényit!
Recept értékelése : 8.7/10, (9 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: fokhagyma
Felhasználása: 5 citrom (mag nélkül) és kb. 3 fej fokhagyma turmixát fél liter vízben csak épp megbuggyantani, majd leszűrni. Vizes pohár alján egy fél ujjnyi a főzetből napi 3-5 alkalommal. Nem terheli az emésztést a sok rost, de bivaly erejű hatóanyag sűrítmény. Az íze is jobb a vártnál.
Recept értékelése : 10.0/10, (6 szavazat)
 

zúzódás, gyulladás 

GyógymódAmit erre használok: méz
Felhasználása: Gyulladt sebes bőrfelületet bőven bekenni mézzel, /a kristályos méz erre nem jó/ lehetőleg utána szabadon hagyni, csak éjszakára tenni rá kötést, de akkoris úgy hogy a kötszer jó mézes legyen, ne tapadjon a sebbe. Használható még folpack fólia is. Főképp gyermekeknél a mély horzsolt sebek /könyök,térd/ gyorsan gyógyulnak és a varasodott felület sem reped fel, mert a méz puhítja.A teljes sebgyógyulás időben lerövidül.
Recept értékelése : 10.0/10, (6 szavazat)


GyógymódAmit erre használok: méz
Felhasználása: Fejeskáposzta levelét(1-2) egy kicsit kiklopfoljuk, majd a beteg felületet jól bekenjük mézzel, rátesszük a káposztát, és végül folpakkal betekerjük.
Recept értékelése : 10.0/10, (4 szavazat)
Címkék: népi gyógymód
Hozzászólások / Kérdésekre 3 munkanapon belül válaszolunk /
Cserényi István 2014-04-05 15:47
Sajnos gyomorégéssel kapcsolatban nincs információnk.
Füstös Sándor 2014-04-05 14:22
Mit javasol reflux-szerű, gyomorégésre?Propoliszos tej jó-e?
Cserényi István 2014-03-09 07:22
Hatásuk szempontjából nincs nagy eltérés a mézek között, mindegyik fertőtlenít, nyugtat, energiát ad. Aki figyel a bevitt cukrokra, annak számíthat a mézekben levő cukrok aránya, fontos természetesen az ízlésnek megfelelő íz, és sokan választanak a méz típusa szerint folyékonyat vagy éppen kristályosat.
Ildikó 2014-03-08 18:40
Ezt úgy is értelmezhetem, hogy nincs különbség a méz fajták között?
Cserényi István 2014-03-06 17:10
A hatóanyagok különböznek, így nem hasonlíthatóak össze. A mézben az enzimek a legfontosabb alkotórészek.
Ildikó 2014-03-05 19:35
Üdvözlöm! én azt szeretném kérdezni, hogy lehet azt tudni, hogy egy csésze gyógyteában lévő hatóanyag, milyen mennyiségű mézben található meg?? Pl: 1 csésze hárstea, mennyi hársméz?
Toncsi 2014-01-07 16:17
Szuper, ez nagyon sokat segített a háziban!
Mézfutár 2013-10-10 11:45
A sebet a propolisz gyorsabban gyógyítja krémbe keverve.
Erdei Melinda 2013-10-10 11:19
CSúnyán belevágtam az ujjamba, két hétig tartott, amíg teljesen összeforrt a seb. (körömvirággal kenegettem). Viszont még mindig érzékeny a terület, nagyon lassan gyógyul. Van-e valami olyan "áztató lé", ami segíthet...?Köszönöm szépen a tanácsot előre is!
Cserényi István 2013-05-16 13:28
Üdvözlöm! Nincs vele tapasztalatunk.
Háberfelner Jánosné 2013-05-16 13:25
Kérem szíveskedjenek válaszolni, hogy az oregánó kukoricacsira kivonatu olaj használata jö e a bakteriális gyulladások kezelésére.Válaszukat várva, maradok nagy tisztelettel.
Online fizetés
Webáruházunkban termelői mézet rendelhet melyet a GLS futárszolgálat szállít ki többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Érd, Tatabánya, Sopron, Kaposvár, Veszprém, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa, Dunaújváros, Dunakeszi térségében.
 
Ingyenes szállítás 20.000 Forinttól!
 
 
SPACETRASH PÓLÓK - Buddhista pólók, magyar tervezés, kényelmes viselet.
Termékeink

Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a mi mézünket!

MÉZEINK: Akácméz; hársméz; napraforgóméz; repceméz; vegyes virágméz;  
MÉHVIASZ TERMÉKEK: méhviasz tömb; 
PROPOLISZOS TERMÉKEK: propolisz; 
MÉZKINYERÉS ESZKÖZEI: mézpumpa.

Mivel mi termelők vagyunk, aktuális készletünk mindig függ az azévi terméstől, hidegtől, melegtől, esőtől, szárazságtól, és még száz más tényezőtől...a méh az időjárásnak leginkább kiszolgáltatott haszonállat.